Online Masterclass

It starts with why.

Mijn naam is Juliëtte Schraauwers, 34 jaar, woonachtig in Utrecht waar ik het afgelopen jaar met mijn vriend een duurzaam en ecologisch huisje bouwde. Als je me in een hokje wilt stoppen ben ik Vrijheidsmiljonair, Visionair, Spreker. Ik ben gek op ondernemen omdat ik het als een tool zie om positieve impact te maken.

Als kind was ik al aan het ondernemen en probeerde de wereld om mij heen vorm te geven. Ik zie het leven als een playground waarin alles mogelijk is zolang je maar je ogen durft te openen en het te gaan doen.

Hierdoor heb ik mezelf een vrijbrief gegeven om te spelen, experimenteren, falen en mezelf continue persoonlijk te blijven ontwikkelen. Ik ben chronisch optimist en geloof dat we allemaal onderdeel zijn van de oplossing.

We mogen groter dromen dan onze eigen overtuigingen en gedachten en het ook gaan doen. Ik hou ervan om mensen in beweging te krijgen en communities of change samen te brengen. Of zoals Gandhi het ooit zo mooi zei maar dan net even anders: We are the change.

Wat doe ik op dagelijkse basis om die positieve impact tot leven te brengen? Ik ben founder NOWSCHOOL een volledige duurzame basisschool die in augustus in Hilversum gaat starten.

Daarnaast heb ik 13 jaar geleden de Branding agency THE NOW opgericht waar in als Branding Expert duurzame en sociale bedrijven help om een positieve impact te maken & ontwikkelde ik het afgelopen jaar de Online Academy Vrijheidsmiljonair.

Ik werk volledig remote (locatie en tijd onafhankelijk, waardoor ik ook regelmatig vanuit mijn camperbusje kan werken.

Het doet me een groot plezier andere te inspireren met hoe ik dit doe en daarom vlog dagelijks op instagram en Linkedin en maandelijks op Youtube over mijn zoektocht en inzichten naar een duurzamer leven.

Hiervoor werd ik verschillende malen genomineerd en won in 2016 de ‘Freelancer of the Year Award’ voor de categorie design, stond in 2022 in de Duurzame Jonge 100 lijst en was 1 van de 21 Triodos Verbeteraars van 2021.

Mijn missie: de aarde beter doorgeven aan volgende generaties door in verbinding te blijven met de natuur. 

Awards & Nominaties.

 • Triodos ‘Verbeteraar’ voor 2021

 • Duurzame Jonge 100 van 2020

 • Nominatie Viva 400 Wereldverbeteraars in 2019

 • Wildcard Nudge Global Impact challenge in 2018

 • Winnaar Freelancer of the Year award Design in 2016

 • Nominatie voor de ‘Seks en Media Prijs’ 2014

 

Ervaring:

 • Groot denken & klein beginnen

 • Duidelijke visie formuleren

 • Eigen bedrijven beginnen

 • Strategisch & Branding

 • Project management

 • Creative director

 • Samenwerken met freelancers

 • Beslissingen maken en knopen doorhakken

 • In het diepe springen en geloven dat het goedkomt

 • Online ondernemen en passief inkomen opbouwen

 • Werken voor andere online dienstverleners

 

Skills:

 • Vanuit een visie werken

 • Geloven dat het kan

 • Snel schakelen

 • Beslissingen maken

 • Communities starten & verbinden

 • Verdienmodellen bedenken

 • Nieuwe dingen proberen

 • Locatie-onafhankelijk werken

 • Productief werken

 • Publiciteit generen

 • Enthousiasmeren

Wat is je toekomstvisie?

Een wereld waarin we voor de aarde zorgen, zodat de aarde voor ons kan blijven zorgen.

Wat heb je gedaan voor je begon met ondernemen?

Haha, nou… toen zat ik nog in de buik van mijn moeder. Ik ben al mijn hele leven aan het ondernemen. Als kind was ik al bezig met de wereld om mij heen veranderen. Ik vond het vreemd dat we drinkwater door de WC spoelde, als regende en de slakken over straat kropen, was ik bang dat ze zouden worden verpletterd door mensen schoenen, dus redden ik ze door ze een veilig thuishaven te geven in onze voortuin. Ik bedacht altijd 100 en 1 ideeën van spelletjes, tot schilderles, en van boeken schrijven tot tenten bouwen om de kinderen uit de buurt te entertainen.

Één van de grappigste herinneringen van mijn kinderondernemingen is ‘De Grote Zussen Beurt’.
De autowasstraat die ik samen met mijn zusje Valérie starten. We rolde de tuinslang uit op straat, maakte een kartonnen bord met verschillende was beurten en voor dat we het wisten stonden we auto’s schoon te maken van automobilisten die bij ons door de straat reden.


School vond ik maar ingewikkeld, ik snapte niet WAAROM het zo belangrijk was om in een hokje te passen. Ik miste volledige de context waarom ik moest leren en wat we leerde. Na mijn middelbare school voelde ik eindelijke de vrijheid om mijn creativiteit de ruimte te geven en dit verder te ontwikkelen. Ik studeerde eerst 4 jaar bij Nimeto Utrecht (Reclame, Presentatie, Communicatie) en na mijn MBO was ik nog niet uitgeleerd en besloot toelating te doen voor de Design Academy in Eindhoven (Bachelor Design - Man & Communication) waar ik vervolgens 4 jaar heb gestudeerd. In mijn eerste jaar op het HBO ontwierp ik voor een schoolopdracht een sieraad. Het was een glazen traan gevuld met tranen, genaamd Tranen van verdriet, Tranen van geluk. Ik droeg het regelmatig en kreeg zulke leuke reacties van iedereen, dat ik dacht; volgens mij moet ik dit in productie brengen.

Glasblazen is een uitstervend beroep, dus met enige moeite vond ik uiteindelijk een oude man in Eindhoven die alle tranen met de mond blies. Ik verkocht ze bij boetiek winkeltjes en concept stores in heel Nederland, kwam in een aantal tijdschriften en voor dat ik het wist runde ik een sieraden merkje naast mijn studie. Daarnaast kreeg ik steeds vaker via via kleine opdrachtjes voor het ontwerpen van huisstijlen. Het zorgde ervoor dat ik tijdens mijn studie al een netwerk opbouwde voor na mijn studie.

Ik merkte dat leerkrachten er niet zo goed wisten hoe ze om moesten gaan met een ondernemende student. Ze vonden dat ik eerst mijn papiertje moest halen.


Onzin als je het mij vraagt, je kunt beginnen met ondernemen wanneer je maar wilt, hoe jong je ook bent. Gelukkig was er één leerkracht die me stimuleerde om het juist wel te doen, dankzij haar kon ik me ontwikkelen tot wie ik vandaag de dag ben. Je moet nooit luisteren naar de mensen die niet in je idee geloven, maar je optrekken aan de mensen die al verder zijn dan jij. 

Waarom heb je voor het ondernemen gekozen en hoe ben je op het idee van je onderneming gekomen?

Het was nooit mijn doel om ondernemer te worden, het ondernemen koos mij. Het zit in mijn natuur. Al doende leerde ik hoe belangrijk het is om vanuit je intrinsieke purpose te werken, omdat je daarmee dicht bij jezelf blijft. Duurzaamheid staat, in alles wat ik doe centraal. Hierdoor heb ik een fictieve playground voor mezelf ontwikkeld waarin er altijd ruimte is voor nieuwe ideeën.

Vanuit mijn studie heb ik Brand agency THE NOW opgezet – Makers van impact merken. Een branding agency gericht op sociale en duurzame merken. Ik heb in de afgelopen 10 jaar met 200+ ondernemers uit 15 verschillende landen samengewerkt. Van gezondheidszorg tot wildlife conservation en van plastic soep tot duurzaam toerisme. Hiervoor won ik in 2016 de Freelancer of the Year Award, werd genomineerd voor de ViVa 400 in de categorie Wereldverbeteraars en ben Duurzame Jonge 100 van 2020. Mijn aanpak is holistisch en alles begint met WHY om een merk te kunnen bouwen. Door eerst antwoord te geven op de ‘waarom’ vraag, krijgt een merk een ziel. Hierdoor kan je publiek zich emotioneel aan je verbinden.

Door mijn ervaring en samenwerkingen met ondernemers, begon ik me af te vragen wat ik zou kunnen doen om meer impact te maken bij de bron. Als we willen dat ondernemers van de toekomst in hun kern al duurzaam denken en handelen, moeten we beginnen bij onderwijs. Zo begon mijn reis van NOW school. Ik bezocht de Green School Bali en Real School Budapest en besloot dat ik er alles aan wilde doen om een volledige duurzame school op te zetten in Nederland. Waarin we kinderen leren voor zichzelf, de ander en de aarde te zorgen, zodat de aarde ook voor ons en volgende generaties kan zorgen.

Hoe combineer je het ondernemen met alle andere activiteiten op je dag?

Ik doe dit heel intuïtief, op een dag zijn er altijd een paar dingen die ik graag van mijn ToDolijstje streep, maar ik heb ook een Love ToDo lijstje waarop dingen staan waar ik energie voor voel, zoals het ontwikkelen van een nieuwe business of het bouwproject van ons duurzame huisje. Twee jaar gelden verkochten mijn vriend en ik ons huis, omdat we vrijer wilde leven, we vonden dat ons koophuis met hypotheek niet in het plaatje pasten en verkozen beleven boven bezit. We gaan op een voormalige camping (inmiddels met woonbestemming) een klein duurzaam en gezond huisje bouwen wat we onze home base noemen, een plek waar we altijd thuis kunnen komen, want we willen ook meer gaan reizen. Ik ben dus naast fulltime ondernemer van mijn twee bedrijven ook bouwvakker.

Veel mensen vragen zich altijd af hoe ik het allemaal doe. Mijn antwoord is simpel. Gewoon door het te doen. Niet dromen, maar je dromen leven. Het is zo zonde om op je 80e terug te kijken en spijt te hebben van alles wat je niet gedaan hebt. Ik wil later terugkijken op een leven waarin mijn acties van belang zijn geweest voor de toekomst van de aarde.


Dat betekent ook goed voor mezelf zorgen, ik ben namelijk mijn onderneming. Alles komt voort uit mijn mindset, dus als ik goed voor mezelf zorg, heeft mijn bedrijf bestaansrecht. Ik leef zoveel mogelijk volgens de levenswijsheid van Ayurveda, en heb in de afgelopen jaren geleerd wat voor type in ben. Ik volg het ritme van de natuur, sport, eet gezond, geef veel ruimte aan persoonlijke ontwikkeling, zodat ik als mens en ondernemer kan blijven ontwikkelen. Het ondernemen heeft namelijk in het verleden regelmatig zijn tol ge-eist, ik had ernstige darmklachten, ontstekingsreuma en nog meer van dat soort dingen. Mijn lichaam gaf me continue signalen om goed voor mezelf te zorgen, dus daar ben ik wat aan gaan doen. Ik ging sporten, gezonder eten, me in Ayurveda verdiepen en probeer nu zoveel mogelijk een holistische levenstijl te volgen.

Jouw purpose is uniek.

Ik ben niet bang om groot te denken en een holistische visie uit te dragen. Hierdoor weet ik mensen in beweging te brengen en te inspireren, dit doe ik op zowel strategisch als operationeel niveau. Ik overzie zowel het geheel als de details. Hierdoor worden projecten uitvoerbaar, omdat er een duidelijk stip op de horizon staat, maar ook de stappen die nodig zijn om die stip te bereiken. Van Be the change naar We are the change.

Juliëtte Schraauwers.