Zo bouwde wij een duurzaam huis.

Aug 02, 2021

Droom jij ook van een duurzaam huis? Of wil je je eigen huis verduurzamen? Waar moet je op letten? Hoe kies je de juiste materialen? De afgelopen 3 jaar bouwden mijn vriend en ik ons droomhuis(je): een duurzaam, gezond en ecologisch huis van 75m2 op een voormalig chalet park.

Als klein meisje droomde ik al van een eigen huis bouwen; ik verbouwde iedere week mijn kamer, verschoof mijn meubels en creëerde een serene sfeer met wierook en tingel tangel muziek. Mijn kamer was een plek waar ik tot rust kon komen. Na mate ik ouder werd en de computer zijn intreden deed begon ik huizen te ontwerpen in de Sims en speelde eigenlijk nooit met de poppetjes in het spel.

Lange tijd wilde ik interieur architect worden. Maar de droom om een duurzame impact te maken en de aarde beter door te geven aan volgende generaties was groter. Daarom verkochten mijn vriend en ik onze vrijstaande villa om in te ruilen voor de bouw van een duurzaam en gezond huis op een voormalig chalet park wat een woonbestemming zou krijgen. Het huis met een hoge hypotheek paste niet bij mij. Ik wilde liever een leven van minder bezig en meer beleven. Het huis leerde mij dat je beter een huis kunt kiezen die echt bij je levensstijl past, dan je levensstijl aan te moeten passen aan je huis. Zo noemde ik mezelf #vrijheidsmiljonair wat inmiddels een begrip aan het worden is. Ieder dag kan ik nu vanuit vrijheid werken aan dingen die bijdragen aan een betere wereld, in plaats van te werken voor een hoge hypotheek.

‘Het huis leerde mij dat je beter een huis kunt kiezen die echt bij je levensstijl past, dan je levensstijl aan te moeten passen aan je huis.’

Het idee om een eigen huis te ontwerpen bleef altijd en is afgelopen jaar in vervulling gegaan. Hierin wilde ik zoveel mogelijk duurzame en gezonde keuzes maken. Dus ecologische, niet toxische materialen die niet schadelijk zijn voor mens, dier en milieu.

Dat is een enorme uitdaging, en is op veel vlakken gelukt en op andere vlakken wat minder geslaagd, want duurzaam bouwen is soms best pionieren en veel uit zoek werk. Sommige ontwikkelingen staan nog in de kinderschoenen en andere zijn al hele oude toepassingen die nu weer hun opmars maken.

Wat is de impact van de huidige manier van bouwen?

Als we kijken naar hoe we op dit moment de meeste gebouwen opbouwen, dan is dat vaak niet erg milieuvriendelijk. Er wordt tegenwoordig wel steeds meer gelet op het energieverbruik en het verlies van energie in gebouwen, waardoor het verwarmen steeds minder CO2-emissie veroorzaakt.

Daarnaast hebben ook de materialen om te kunnen bouwen impact op het milieu. Denk aan het ontginnen van grondstoffen en deze verwerken tot bouwmaterialen. Maar ook aan het bouwproces zelf en het transport en de afbraak van afval. Hierbij draait het niet alleen om de CO2-emissie, maar het heeft ook alles te maken met andere manieren van impact op het milieu. Denk aan verzuring en kankerverwekkende eigenschappen in bouwmateriaal en het bouwproces. Maar wat zijn dan de alternatieven? In een bouwwereld die nog steeds gericht is op snel en goedkoop bouwen.

   

Mijn doel bij de bouw van ons huis was om zoveel mogelijk materialen toe te passen met een minimale milieu belasting. Daarvoor heb ik veel gebruik gemaakt van de Bouw pyramide zoals je die hieronder ziet. Op een klein stukje staal voor constructie na, is ons huis volledig opgebouwd uit hout. Staal is niet duurzaam en stoot veel CO2 uit om te produceren. Hout daarin tegen is juist heel duurzaam. Al onze wanden zijn gemaakt van hout, dus het skelet, maar ook de isolatie is volledig van hout.
Er zijn tegenwoordig veel aanbieders van hout isolatie, wij hebben gekozen voor Gutex.

Aan de buiten zijde hebben we twee materialen; hout van Platowood, dit is Thermisch gemodificeerd hout (wij kozen voor B-keuze hout, dit is goedkoper omdat niet alle planken gelijk zijn) en we hebben een deel laten pleisteren met Keimstuc (kalk stuc - ademend).

Bekijk hier de bouw pyramide

Voor het dak hebben we gekozen voor felsplaten (metaal, niet duurzaam) met 14 zonnepanelen voor het opwekken van groene stroom. Op de platte daken gaan we ongeveer 45m2 sedum aanleggen, wat goed is voor o.a.;

  • Absorbeert regenwater
  • Zorgt voor schonere lucht
  • Verlaagt omgevingstemperatuur
  • Vermindert omgevingsgeluid buiten en binnen
  • Verlengt levensduur dak
  • Verhoogt biodiversiteit
  • Creëert brandwerende laag
  • Verhoogt gevoel van well-being
  • Direct-groen, weinig onderhoud
  • Erosiewering

  

Ons huis vanuit de lucht                                Groene muur

Ik heb enorm mijn best gedaan om een alternatief te vinden voor de betonnen fundering, die tevens ook onze vloer is. Zo kwam ik op waterweg.co uit die bagger uit rivieren halen waar ze tegels van maken als vervanger, helaas is dit nog niet op grote schaal toepasbaar, maar dat is een kwestie van tijd.

Natuurlijke bouwmaterialen

Wanneer je aan de slag wilt gaan met natuurlijke bouwmaterialen, heb je ook daarbij verschillende mogelijkheden. Zo is Groene Bouwmaterialen gespecialiseerd in ecologische en bio based bouwmaterialen. Maar je kan ook gaan voor gerecyclede materialen. Bij Buurman Utrecht hebben ze een werkplaats en bouwmarkt, welke zorgen voor het hergebruik van materialen. Of neem eens een kijkje op de Oogstkaart. Dit is een online platform waar de bouwsector hun reststromen van materialen kan aanbieden.

In de gehele woning hebben we vloerverwarming mee gestort in de betonvloer die tevens ook onze dekvloer is (gevlinderd). En hebben we naast de zonnepanelen ook een warmte pomp en warmte terug win systeem.

Ook binnen heb ik geprobeerd te kiezen voor ecologische materialen die zorgen voor een gezond binnen klimaat. Daarom heb ik voor op de muren gekozen voor Leemstuc Wit S van Tierrafino en in de woonkamer hebben we net als buiten houten bekleding van Platowood, dit is thermisch gemodificeerd hout (gestoomd) wat dus geen schadelijke of toxiden bevat.

Deuren van Antique Vintage Tierrafino leem

Het fijnste is om een dampopen gevel te hebben, zodat je huis als het waren kan ademen. Mocht dat niet lukken, dan zou je kunnen kiezen voor bijv. Amazona verf, Fairf of leem verf van Tierrafino. Wel zo fijn voor binnen en je eigen welzijn. Voor de badkamer hebben we lang gezocht naar een gezond en duurzaam alternatief voor Beton Ciré en kwam uit bij Elsbeth die van oorsprong Mineraloog is en zelf een eigen stuc ontwikkelde op basis van kalk. Zie hieronder het resultaat. We hebben in het gehele huis alle hoeken afgerond wat een hele vriendelijke en warme uitstraling geeft.

www.kleurstuc.nl Malawi chair & Platowood gevel

Verder proberen we zoveel mogelijk tweedehands of duurzame inrichting te zoeken zoals de Malawi chair (Fairtrade). Onlangs kochten we dit gerecycled servies van Cor Umum uit Den Bosch, vervaardigd door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Cor Umum - Den Bosch

Zo ben ik nog bezig met gordijnen, biologische planten, een ecologisch matras en duurzaam gemaakt bed. Een duurzaam huis bouwen en inrichten is net een soort wereldreis, er is zoveel te ontdekken en te leren. Doordat er nog zoveel in ontwikkeling is, is het soms lastig om de juiste keuzes te maken. Maar door bewustere keuzes te maken, bewegen we samen naar een duurzame toekomst. Zo leren we samen te werken met de natuur en kunnen we binnen de draagkracht van 1 aarde leven.

Volg het hele bouwproject online via YouTube

Twee jaar geleden gooide mijn vriend en ik het roer om, we verkochten ons huis en bouwen nu een klein duurzaam en gezond huisje huis waarvan we elke cm zelf vormgegeven op basis van wat we echt gaan gebruiken in plaats van overtollige vierkante meters gevuld met onnodig bezit.

 

Lees meer stories via deze pagina →


The Earth Academy: Alle Tools en Strategie op één plek om échte impact te maken met jouw Business.

Voor mensen zoals jij die geven om de toekomst van de aarde en gaan voor de balans tussen ecologisch, economische en sociaal winst. Wij slaan de quick fix over en gaan voor de lange termijn oplossingen. We verdienen geld als middel voor positieve impact en niet als doel. We hebben een duurzame definitie van succes, vrijheid, tijd en energie. We leven vanuit onze visie en kunnen daardoor iedere dag doen wat ons gelukkig maakt in samenwerking met de aarde - dat is echte rijkdom.

Meer weten over The Earth Academy? Bekijk hier alle informatie

Juliëtte Schraauwers.