Wat kinderen eigenlijk zouden moeten leren & een school als Co-Learning space.

Dec 08, 2020

 

Op school leren kinderen nog steeds over standaard zaken, zoals wiskunde en taal. Maar worden bepaalde vaardigheden in de 21e eeuw niets steeds belangrijker? En zouden we kinderen deze vaardigheden niet al moeten leren op school, in theorie en in de praktijk? In dit artikel alles over wat kinderen eigenlijk zouden moeten leren en de school als Co-Learning space.

 

 

Belangrijke vaardigheden en kennis in de 21e eeuw

De wereld verandert door de jaren heen. Bepaalde vaardigheden en kennis is belangrijker dan ooit. Er zijn dan ook een aantal onderwerpen waar kinderen tegenwoordig mee moeten leren leven, omdat wij de wereld zo gemaakt hebben. Is dat dan ook niet iets wat ze mee moeten nemen op school? Hieronder een aantal belangrijke vaardigheden en onderwerpen in de 21e eeuw.

 

Duurzaamheid

Het klimaat verandert en we zijn onderdeel van een ecosysteem, net zoals ieder levend wezen om ons heen. Zelfs de duizenden microben in je mond maken onderdeel uit van het geheel. Het is belangrijk om dit ecosysteem te begrijpen, zodat we deze complexe systemen slim kunnen inzetten en bewaken.

Hetzelfde geldt voor het doorgronden van eten. Het meeste eten we ‘gewoon’ op. Zonder er over na te denken waar het vandaan komt of hoe je ervoor zorgt dat de voedselproductie in stand blijft. Het is belangrijk om dankbaar te zijn voor iedere hap eten die je neemt en goed om te gaan met de voedselproductie.

Maar vergeet ook groene energie niet. Zodra we onze rol in energieverbruik en de product van energie begrijpen, kunnen we pas echt acties gaan ondernemen om energievoorziening zo snel mogelijk koolstofarm te maken.

 

Veerkracht in relaties

Het is goed om veerkracht te ontwikkelen binnen relaties. Dit doe je door samen goede en slechte ervaringen mee te maken en zo als groep sterker te worden. We worden steeds individualistischer en dit komt ons als mens niet ten goede.

Het is hierbij ook belangrijk om kritisch naar elkaar te zijn en om je eigen normen en waarden te ontdekken. Op deze manier maken we het mogelijk om samen te groeien, juist door andere meningen ook in twijfel te durven trekken.

Maar we moeten hierbij de diverse culturen niet uit het oog verliezen. Steeds meer diverse culturen komen bij elkaar. En we vinden de kracht van een cultuur door samen te blijven bouwen aan een gemeenschap.

 

Gewoonten ontwikkelen

Het is enorm waardevol om flexibel en veerkrachtig te zijn, maar vaak is het willen veranderen niet voldoende. Om te kunnen veranderen is het nodig dat je in staat bent om nieuwe gewoonten te ontwikkelen. Iets waar we nog te weinig over leren.

Zo is het bijvoorbeeld ook heel belangrijk om kinderen te laten opgroeien met gezonde eetgewoonten. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat zaken zoals suikerrijke voeding en stress de hersenen laten krimpen. En dit kan leiden tot een ontwikkelingsachterstand. Dat is wel het laatste wat je als ouder voor je kinderen wenst.

 

Changemakers van de toekomst

En ook leiderschap is een enorm belangrijk onderdeel van de maatschappij. Politieke beslissingen gebeuren niet zomaar wereldwijd. Op afstand. Nee, de meest krachtige besluiten vinden eerst regionaal plaats. Daarom is het belangrijk om de politiek te begrijpen en te leren hoe je zelf een actieve en betrokken rol kan spelen in de lokale besluitvorming. Alleen op deze manier is het mogelijk om samen te streven naar een duurzame wereld. Kinderen zijn daarmee de changemakers van de toekomst.

 

De school als Co-Learning space

Om al deze vaardigheden en kennis op een goede manier tot uiting te gaan brengen, is het goed om eens na te denken de Co-Learning space als school. Er zit namelijk in de huidige scholen een groot gat tussen kennis en iets gaan doen met de kennis. De uitvoering blijft meestal achter.

Alle reden om van enkel leren naar werken en leren te gaan. En de oplossing ligt heel dichtbij. We zien mensen steeds meer naar elkaar toetrekken. In bijvoorbeeld buurtcentra of gezamenlijke kantoren. Maar hier ligt de focus nog veel op zichzelf of op recreatie. Dit terwijl school zich al jaren inzet voor kennisdeling. Hoewel deze vaak erg verstrikt zijn in alle regels van de maatschappij. Toch zou het maar een kleine stap zijn om dit om te zetten naar gezamenlijk werken en leren. Wel is het hierbij belangrijk dat we ook een brug gaan slaan tussen jong en oud. Een ideale plek hiervoor zijn de co-working spaces. Zij kunnen een plek ontwikkelen die voor iedereen aantrekkelijk is.

Er zijn natuurlijk al meerdere co-working spaces. Maar hier ligt nog wel een kans om verder uit te breiden en hier meer uit te halen. Een dergelijke ruimte is naar mijn idee de sleutel om de mensheid tools en kennis te bieden om te overleven en te bloeien in de 21e eeuw.

Lees meer stories via deze pagina →


The Earth Academy: Alle Tools en Strategie op één plek om échte impact te maken met jouw Business.

Voor mensen zoals jij die geven om de toekomst van de aarde en gaan voor de balans tussen ecologisch, economische en sociaal winst. Wij slaan de quick fix over en gaan voor de lange termijn oplossingen. We verdienen geld als middel voor positieve impact en niet als doel. We hebben een duurzame definitie van succes, vrijheid, tijd en energie. We leven vanuit onze visie en kunnen daardoor iedere dag doen wat ons gelukkig maakt in samenwerking met de aarde - dat is echte rijkdom.

Meer weten over The Earth Academy? Bekijk hier alle informatie

Juliëtte Schraauwers.