Het duurzame alternatief voor Fast Furniture.

Feb 24, 2021

Jep, je leest het goed; Fast Furniture. Alleen al in Europa wordt er ieder jaar ruim 11 miljard kilo aan meubels weggegooid. 80-90% hiervan wordt verbrand of eindigt op de vuilnisbelt. Slechts 10% hiervan wordt gerecycled.

Sterker nog, grof huishoudelijk afval is de enige afvalstroom die de laatste jaren niet slinkt maar zelfs toeneemt. Zonde want er gaan ontzettende veel waardevolle grondstoffen verloren. De ‘verborgen impact’, de niet zichtbare impact tijdens het maken en vervoeren van onze ‘fast furniture’, is nog vele malen groter.

Naast CO2 uitstoot spelen er meer problemen. Het gebruik van giftige stoffen die niet goed zijn voor onze eigen gezondheid en een bedreiging vormen voor de biodiversiteit , niet ‘faire’ arbeid en zelfs kinderarbeid die de prijs betalen van onze goedkope spullen en tot slot natuurvernietiging zoals ontbossing door houtkap en vervuiling door grote olietankers die onze spullen vanuit lagelonenlanden naar ons verschepen. Dit moet en kan anders!

In de sector en voor consumenten is dit echter nog een grote blinde vlek. Daarom zijn Machteld en Marieke The Substitute gestart met als missie de duurzaamheidstransitie in de interieur- en verbouwbranche te versnellen. 

 


 

De Verborgen Impact

van Fast Furniture

  

De grof huishoudelijk afvalberg

Watervervuiling textielverf India / Foto © envirolist.tumblr.com

     

Ontbossing / Foto © Asia News copy

Kinderarbeid India / Foto © Lisa Kristine

De laatste Europese oerbossen verdwijnen ook. In de zuidelijke Karpaten worden bomen van 300 jaar oud gekapt. / Foto © wilderness-society

 


 

The Substitute

The Substitute is een community van duurzame merken en professionals in de interieur- en verbouwbranche. Gezamenlijk maken zij de consument bewust over de negatieve gevolgen van fast furniture maar ze geven vooral veel inspiratie met het duurzame alternatief.

Om duurzaam inrichten en verbouwen toegankelijker te maken hebben zij de SUB methode ontwikkeld. Een eenvoudig model waarmee je op een logische manier het meest duurzame pad kunnen volgen bij de inrichting of verbouwing van je huis.

@ The Substitute

Als eerste de meest duurzame categorie: ‘Save’; koesteren wat er al is door niks nieuw aan te schaffen maar te repareren en/of 2de hands in te zetten. Dan ‘Use’; betalen voor gebruik i.p.v. bezit. En tot slot ‘Buy conscious’; als je wat nieuws koopt, doe het dan duurzaam.

 

Duurzame & Gezond wonen

Ik daag mezelf continue uit opzoek te gaan naar de meest gezonde en duurzame oplossingen voor ons eigen droomhuisje. In de nieuwste bouwvlog kun je zien hoe de dames van The Substitute te werk gaan. Natuurlijk beginnen ze bij Save. Welke spullen kunnen we nog meenemen of zijn na een opknapbeurt weer helemaal up-to date. Op basis van mijn wensenlijstje kan ik op www.thesubstitute.nl gaan zoeken naar duurzame merken en makers. Het platform is net opgericht dus er komen nog dagelijks nieuwe merken en makers bij.

 

Kom je er zelf niet uit? Dan vind je hier ook veel inspirerende blogs en interieurontwerpers en stylisten die veel verstand hebben van duurzaam inrichten. Gelukkig helpen Machteld en Marieke mij op weg mijn met mijn uitgebreide lijst. Zo kun je bijvoorbeeld denken aan:

Wanden
✳ Leemstuc van bijvoorbeeld Tierraffino (binnenkort ook op The Substitute)
✳ Duurzame verf via Ecocoatings

 


 

Gordijnen
A House of Happiness

 


 

Keuken
✳ Apparatuur: de meest energiezuinige apparaten van o.a. Bosch kun je leasen via BlueMovement 
✳ Prachtig gedecoreerde inductie-kookplaten vind je bij Makus
✳ Keukenkasten: Koak (binnenkort ook op The substitute)         

 


 

Badkamer
✳Tadelakt is een mooie waterdichte oplossing (Tierraffino)
✳ Tweedehands santair een coole make-over geven via Ester Derkx
✳ Badkamer meubel zelf maken van tweedehands bouwmateriaal van b.v. Buurman
✳ Waskom van houtsnippers: Woodio

 


 

Slaapkamer
✳ Hier kun je kiezen voor een matras van natuurlijk materiaal via Lavital
✳ Beddengoed van Hemplin of Yumeko (binnenkort op The Substitute)

 


 

Woonkamer
✳ Modulaire bank via A lott of space (binnenkort ook op The Substitute)
✳ Duurzame kunst & accessoires via Angelique van der Valk, Saudade, het_houtlokaal en  No Waste decoration
✳ Lampen van Grown.bio of LumaLano

 


 

Deze en nog heel veel andere merken kun je vinden op www.thesubstitute.nl.

 

Lees meer stories via deze pagina →


The Earth Academy: Alle Tools en Strategie op één plek om échte impact te maken met jouw Business.

Voor mensen zoals jij die geven om de toekomst van de aarde en gaan voor de balans tussen ecologisch, economische en sociaal winst. Wij slaan de quick fix over en gaan voor de lange termijn oplossingen. We verdienen geld als middel voor positieve impact en niet als doel. We hebben een duurzame definitie van succes, vrijheid, tijd en energie. We leven vanuit onze visie en kunnen daardoor iedere dag doen wat ons gelukkig maakt in samenwerking met de aarde - dat is echte rijkdom.

Meer weten over The Earth Academy? Bekijk hier alle informatie

Juliëtte Schraauwers.