There is no planet B. De natuur als belangrijkste stakeholder in onze beslissingen.

Jan 04, 2021

Het afgelopen jaar werden we genoodzaakt om stil te gaan staan. We bewogen ons minder met vervoersmiddelen, zoals auto’s en vliegtuigen. Met als direct gevolg? Een gezonder klimaat. Maar de vraag is: wat gaat er gebeuren na Corona? Gaan we terug naar ons oude leven of slaan we echt een nieuwe weg in?

 

Wel of niet het klimaat als leidraad?

Als we kijken naar wat er nu gebeurt in de wereld, dan is het resultaat tot op heden nogal wisselend. Zo gaan er berichten rond over Ryan Air, welke 37 nieuwe vliegtuigen heeft aangeschaft. En ook in Japan schijnen ze een goed derde kwartaal te hebben gedraaid. Maar er komen ook steeds meer wereldwijde rechtszaken tegen bedrijven zoals Shell, omdat zij een te grote negatieve impact zouden hebben op het klimaat. Het is dan ook maar de vraag wat er daadwerkelijk gaat gebeuren nadat de Corona perikelen voorbij zijn.

Het was immers heel makkelijk om een positieve verschuiving te maken gedurende alle lockdowns en strenge maatregelen. We waren namelijk niet in staat om ons te bewegen en moesten vooral binnenblijven. Niet vreemd dat het dan al gauw beter gaat met het milieu.

 

We schrijven zelf onze geschiedenis

De kans is echter groot dat we het na de pandemie weer vrolijk oppakken; de negatieve zaken. Waarschijnlijk hebben we dan allemaal weer zin om massaal andere mensen te bezoeken, op reis te gaan en alles te doen waar het milieu niet zo blij van wordt.

Het ding is: we schrijven zelf onze geschiedenis. We hebben zelf in de hand hoe het er de komende jaren aan toe zal gaan in de wereld. Het is dan ook ons om (wereldwijd) verstandige keuzes te maken in wat we wel en niet meer willen na de pandemie. Voordat Corona zijn intrede deed, was het klimaat regelmatig te zien in het nieuws. Er werd zelfs nog een nieuwe maatregel doorgevoerd, waardoor we in Nederland niet meer zo hard mogen rijden op de snelwegen. Alles om de ondergang van de natuur tegen te gaan.

Maar nu we tijdens de Corona periode ‘onbewust’ hebben bijgedragen aan het klimaat, is het van belang dat we deze positieve vooruitgang door gaan zetten. En dat hoeft helemaal niet moeilijk te zijn, mits alle neuzen dezelfde kant op blijven wijzen.

 

Laat de natuur een stakeholder zijn in onze beslissingen

Naar mijn mening is het belangrijk om ons bewust te zijn van de veranderingen van het afgelopen jaar. We hebben zonder intensief handelen bijgedragen aan het klimaat. Simpelweg omdat het niet anders kon en we allemaal thuis zaten. We hebben gezien welke positieve impact dit heeft. En we weten al veel langer dat het nodig is om ons écht te gaan inzetten voor het milieu. Enkel ons afval scheiden is niet genoeg. Laten we dan nu onze kleine vooruitgang doorzetten. We weten immers al wat er met ons klimaat gaat gebeuren als we dat niet doen.

Dan vraag je je wellicht af: hoe wil je deze vooruitgang doortrekken in de toekomst? Door de natuur een stakeholder te laten zijn in onze beslissingen. Te lang hebben we onze ogen gesloten en enkel gekeken naar onze eigen behoeften of die van de economie. En natuurlijk hebben we behoefte aan plezier, avontuur en menselijk welzijn. Maar laten we onze ogen openhouden voor de natuur en voor de mensen aan de andere kant van de wereld, die de grote impact van een ongezond klimaat meteen merken. We willen toch niet dat er nog meer bossen worden verwoest door de warmte? En mensen komen te overlijden door bosbranden, tsunami’s en andere invloeden van de natuur? Of wat denk je van de ijsblokken op de Noordpool?

Laten we aan elkaar blijven denken en aan de volgende generaties. Laten we de wereld leefbaar houden, door de natuur mee te nemen in al onze beslissingen. Groot of klein.

“Wij hebben de aarde niet gekregen van onze voorouders, maar lenen deze van onze kinderen.”

 

Lees meer stories via deze pagina →


The Earth Academy: Alle Tools en Strategie op één plek om échte impact te maken met jouw Business.

Voor mensen zoals jij die geven om de toekomst van de aarde en gaan voor de balans tussen ecologisch, economische en sociaal winst. Wij slaan de quick fix over en gaan voor de lange termijn oplossingen. We verdienen geld als middel voor positieve impact en niet als doel. We hebben een duurzame definitie van succes, vrijheid, tijd en energie. We leven vanuit onze visie en kunnen daardoor iedere dag doen wat ons gelukkig maakt in samenwerking met de aarde - dat is echte rijkdom.

Meer weten over The Earth Academy? Bekijk hier alle informatie

Juliëtte Schraauwers.