Online cursus starten? Zo pakte ik het aan.

Aug 13, 2021

Voor mij is er niets leuker om te zien wanneer mensen nieuwe dingen leren, inzichten omarmen en deze toepassen in hun eigen leven om de wereld een beetje mooier, duurzamer en gezonder te maken. Dat is ook precies te reden waarom ik een paar jaar geleden een online programma ontwikkelde waarin ik al mijn ervaringen, kennis en skills verzamelde om deze door te geven.

Na het draaien van een succesvolle pilot in 2019, besloot ik het via een professioneler platform aan te pakken. Ben je benieuwd hoe ik mijn online cursus heb opgezet en welk keuzes ik heb gemaakt? De volgorde is waarschijnlijk net iets anders dan je denkt:

Opname nieuwe online cursus - tijdens de bouw van ons duurzame huis


Stap 1: Welke waarde wil je leveren?

Er zijn ontzettend veel online cursussen out there. Het is daarom heel belangrijk om vooraf te bepalen welke waarde jij wilt leveren aan je doelgroep. Jij bent een unieke mix van skills, mindset en talenten en deze vormen samen de ideale combinatie om waarde te leveren.

Wat zijn dingen die je zelf in het leven hebt geleerd waar je enorm veel plezier aan beleefd? Of wat je leven heeft veranderd in positieve zin? Dit zijn vaak de dingen waar we graag over praten of met andere willen delen. Maak ze onderdeel van wat je andere ook graag zou willen leren. Focus op dat gene waarvan je echt voelt: dit heeft mijn leven veranderd en dat kan ik voor andere ook betekenen.

Precies dit leer je in mijn MasterClass Vrijheidsmiljonairs.
Meer weten over de MasterClass? Check hier alle informatie


 

Stap 2: Bedenk het programma op hoofdlijnen

Zodra je weet wat je voor waarde wilt geven in je online programma is het handig om op hoofdlijnen het proces uit te werken in modules en te bedenken hoelang je programma gaat duren. Is het een cursus van 1 dag, of juist een week, of gaan mensen door een proces van een maand of langer waarin ze iedere week toegang krijgen tot nieuwe content? Je hoeft echt nog niet alles tot in detail, maak het niet 100% perfect, dat kan alleen maar verlammend werken. Wat zijn de main take-aways die jij wil dat jouw toekomstige cursisten uit de cursus halen? Maak een overzicht van de modules, geef iedere module een naam en beschrijf kort wat je wil dat jouw deelnemers gaan leren.

Voorbeelden:

 • Ben je een geweldige home-chef? = Vegan Kook cursus

 • Heb je en levenstijl omgegooid met geweldige resultaten? = Lifestyle cursus

 • Je self-made master in duurzaam & groen beleggen? = Duurzaam beleggen cursus

 • Heb je een succesvol bureau in Marketing en zie je het vaak bij andere nog misgaan? = Marketing cursus

 • Heb je het algoritme ontcijferd? Groeit je instagram door het dak? = Instagram cursus

 • Ben jij Queen op Linkedin met een super actief netwerk? = Linkedin cursus

 • Heb je een succesvol bedrijf opgezet en snap je alle in’s and outs? = Business cursus

   

 

Growth happens outside your comfort zone 💛

 

Stap 3: Bouw leeromgeving & sales page

Zodra je op hoofdlijnen je programma hebt staan, weet wat je doel is en wat je wil dat mensen leren uit je programma is het tijd om je online leeromgeving en sales page te maken. Nadat ik op verschillende platforms zoals Instagram, Teachable etc. had gewerkt, zocht ik naar een all-in-one platform, omdat ik klaar was met alle verschillende online tools die ik aan elkaar moest koppelen. Hiervoor heb ik gekozen voor Kajabi; een online platform waarin alle tools zitten die je nodig hebt om een succesvolle cursus te lanceren.

Ik deed dit door het programma in modules op te delen en binnen iedere module een sup thema te maken, dit zetten ik allemaal klaar in de online omgeving met onder iedere sub module een korte beschrijving wat ik wilde behandelen. Zo ontwikkelde in vooraf een structuur waar ik nog een beetje mee kon schuiven tot ik dacht ‘This will work’. Om je een voorbeeld te geven:


 

Module X

 1. Sup module A - Aankomst

 2. Sup module B - Introductie

 3. Sup module C - Uitleg platform

Module Y

 1. Sup module A - Wat is duurzaam?

 2. Sup module B - Hoe pas je het toe?

 3. Sup module C - Aan de slag

Module Z

 1. Sup module A - Impact in werk

 2. Sup module B - Doelen stellen

 3. Sup module C - In de wereld


 Stap 4: Launch presale

Alles staat of valt met een goede sales pagina en de juiste leeromgeving waarin jouw cursisten makkelijk hun weg kunnen vinden. Je kunt bij mij afkijken op mijn sales pagina hoe ik dat hebt gedaan. 👀  Een groot voordeel van het Kajabi platvorm vind ik dat je er echt ALLES in kan bouwen. Je kunt er zelfs kant en klare sales funnels bouwen (email serie die tot sales leiden). Je kunt eenvoudig een sales pagina maken waarin je alles verteld over je online programma en je hebt een eenvoudige back-end waarin je al je modules kan uploaden zoals filmpjes, audio en werkboek(en). Daarnaast kun je mensen kennis laten maken met je online cursus doormiddel van bijv. een e-book of korte video introductie. Check hier hoe ik dat heb gedaan.

Je hoeft echt geen marketeer te zijn om een goede salespagina te bouwen. Hier moet je op letten:

Do’s:

 • Wees integer, duidelijk en autentiek in je communicatie: ‘Dit is wat je mag verwachten voor X.’

 • ‘Welk probleem lost deze cursus voor me op?’ Zet dat bovenaan in je header van je sales page.

 • ‘Is deze cursus wel voor mij bedoeld?’ Je publiek zoekt iemand die hen snapt. Leef je in in je doelgroep, waar hebben ze écht behoefte aan en laat ze zien hoe jij daarbij gaat helpen. Schrijf dat op.

 • ‘In welke vorm krijg ik de cursus?’ Is het een online stappen programma wat je zelf doorloopt? Of zijn er wekelijkse live sessies? Duurt het een week of een half jaar? Zijn er opdrachten aan verbonden?

 • ‘Wat kost het?’ Wees vooral niet bang om je prijs te noemen. Dat schept vooraf helderheid en de juiste verwachtingen. Jij bepaald de prijs, je weet welke waarde er in je dienst zit en wat het andere gaat opleveren.

  • beginnen met de belangrijkste informatie;

  • de eerste alinea moet zelfstandig leesbaar zijn;

  • informatie ordenen van belangrijk naar minder belangrijk;

  • eerst de belangrijke feiten presenteren en vervolgens pas de achtergrondinformatie;

  • na elke alinea moet een afgerond geheel bestaan.

   Schrijf je sales pagina op dezelfde manier als een oprolbaar persbericht wat betekend:

Don’t:


 

Stap 5: Begin pas met filmen vlak voor de start

Zodra alles staat ben je klaar om je deuren openen en je tickets gaan verkopen.
‘Eeeuhm wacht even, ik heb nog niks gefilmd?’, dat klopt.

Ik begon pas met filmen nadat ik de eerste 20 tickets van mijn online MasterClass had verkocht. Ik wilde eerst zeker weten dat mensen mijn MasterClass zouden kopen, anders zou al het werk voor niets zijn. Ik begon twee weken voor de start datum van de MasterClass met filmen en werkte steeds 2 weken vooruit.

Voel je je niet comfortable om tegen een camera te praten? Oefen of gebruik deze tips:

1: Schrijf op hoofdlijnen en in bullit-points je script 

Dit geeft je houd vast tijdens het filmen. Het is niet de bedoeling dat je het gaat oplezen, maar denk je in dat je het verhaal verteld aan een goede vriend(in) waaraan je het probeert uit te leggen. Richt je daarbij ook tot één persoon; jij of je. Daardoor maak je het veel persoonlijker en maak je het voor jezelf minder eng.

2. Oefening baart kunst

Check je audio en beeld kwaliteit door 1 test filmpje te maken. Niets is zo zonde om alles opnieuw te moeten doen. Misschien moet je eerst 5 keer dezelfde video opnemen voordat je er in begint te komen. Waarschijnlijk heb je na een paar keer oefen je script niet eens meer nodig. Zorg ervoor dat je goed en ontspannen zit, let op je houding en beweeg niet te wild (dat kan alleen maar afleiden). Je mag best je handen gebruiken of je hoofd een beetje bewegen.

3. Wees jezelf

Mensen vinden het fijn om het gevoel te hebben dat jij ze persoonlijk toespreekt. Vermeid zoveel mogelijk uitgebreide powerpoint presentaties. Je hoeft ook echt niet iedere ‘eeeuh’ of stotter er uit te knippen. Je bent immers geen robot, de kleine imperfecties maken je juist alleen maar menselijk. Let it flow! Vraag ook gerust om feedback in je cursus.

 

Lees meer stories via deze pagina →


The Earth Academy: Alle Tools en Strategie op één plek om échte impact te maken met jouw Business.

Voor mensen zoals jij die geven om de toekomst van de aarde en gaan voor de balans tussen ecologisch, economische en sociaal winst. Wij slaan de quick fix over en gaan voor de lange termijn oplossingen. We verdienen geld als middel voor positieve impact en niet als doel. We hebben een duurzame definitie van succes, vrijheid, tijd en energie. We leven vanuit onze visie en kunnen daardoor iedere dag doen wat ons gelukkig maakt in samenwerking met de aarde - dat is echte rijkdom.

Meer weten over The Earth Academy? Bekijk hier alle informatie

Juliëtte Schraauwers.