Waarom leven volgens het natuurlijke ritme zo logisch is

Dec 21, 2020

Het is vandaag 21 december de dag van de Winterzonnewende. De terugkomst van het licht. Langzaam zullen we de komende tijd merken dat de dagen weer langer worden. Het is de oneindige cyclus van de natuur die zich herhaalt en herhaalt. Ook al zal de winter nog even voortduren, in de verte dient zich alweer een nieuw jaar aan vol mogelijkheden.

Steeds meer mensen ervaren een gejaagd gevoel. We moeten van alles gedurende de dag: werken, (online) contacten onderhouden, aan persoonlijke ontwikkeling doen, sporten en dan ook nog de tijd vinden om te ontspannen. Met als gevolg dat we steeds meer taken in één dag proberen te stoppen en ons natuurlijke ritme verstoord wordt met alle gevolgen van dien.

Wat is het natuurlijke ritme?

Onder leven volgens het natuurlijk ritme kun je diverse zaken onderscheiden. Maar het belangrijkste doel is dat het ervoor moet zorgen dat je energie en tijd minder bepaald worden door de buitenwereld. Je wordt niet meer ‘geleefd’. Het is hierbij de bedoeling dat je je eigen ritme gaat vinden. En om dit te doen kun je kijken naar leven volgens de seizoenen, eb en vloed of dag en nacht. Maar er zijn bijvoorbeeld ook mensen die zich richten naar de stand van de maan.

 

 

Wat verstoort het natuurlijke ritme?

Vroeger was er veel minder afleiding. We hadden zelf al een vast ritme, doordat we ’s ochtends gingen werken. Na het werk was er tijd voor ontspanning en in het weekend onderhielden we sociale contacten. Maar tegenwoordig krijgen we steeds meer prikkels en doordat we steeds meer taken in één dag proppen, komen we in een vicieuze cirkel terecht. Er zijn echter wel vier factoren die een grote rol spelen in het verstoren van het natuurlijke ritme.

 

💡 Onnatuurlijk licht
Ons lichaam is gesteld op licht. Het opkomen van de zon vertelt ons lichaam dat het dag is en dat het tijd is om wakker te worden. En wanneer het donker wordt, krijgt ons lichaam een seintje dat het tijd is om tot rust te komen. Maar tegenwoordig werken we steeds meer met onnatuurlijk licht. Gordijnen laten geen licht meer door, kamers worden verlicht met felle lampen en ’s avonds kijken we nog uren naar schermen met blauw licht. Hierdoor is ons lichaam niet meer in staat om mee te gaan in het natuurlijke ritme van het licht.

⚡ Internet
Het werd in de vorige alinea al even benoemd. Ook het internet heeft grote invloed op ons systeem. Allereerst natuurlijk het blauwe licht dat uit de schermpjes komt. Maar daarnaast bepalen schermen ook steeds meer ons leven. Mensen zijn gevoelig voor ‘fear of missing out’ en laten de mobiele apparaten daar nu juist op inspelen. Iedere melding moet direct bekeken worden, waardoor we enorm veel prikkels moeten verwerken op een dag.

💻 Werk
Daar komt bij dat er ook op ons werk steeds meer wordt gevraagd. De technologie ontwikkelt zich ontzettend snel en de mogelijkheden zijn eindeloos. Het werk stop nooit en een verbetering voer je liever gisteren dan vandaag door. Dit verhoogt de werkdruk en de spanning in ons leven.

🛏️ Laat naar bed
Dit laatste puntje kan dan ook niet uitblijven. Door de werkdruk en het moeten hoog houden van allerlei ballen, willen we steeds meer doen op één dag. Met als gevolg dat we langer doorwerken en later naar bed gaan. En dan komt daar ook nog eens bij dat we vaak niet in slaap kunnen komen of onrustig slapen door de hoge werkdruk, lange to-do list en de invloeden van schermpjes.

 

Wat zijn de gevolgen van dit verstoorde ritme?

Nu vraag je je wellicht af: wat zijn nu precies de gevolgen van dit verstoorde ritme? In eerste instantie heb je er niet zo’n last van. Je leeft gewoon naar het weekend toe, rust wat uit en begint weer opnieuw. En bovendien is iedereen wel eens moe toch? Toch belanden we onbewust in een vicieuze cirkel: we slapen slechter, worden vermoeid wakker, zijn minder productief en moeten nog langer doorwerken. Raken vervolgens gefrustreerd dat we ons werk niet afkrijgen en slapen nog slechter. Op de korte termijn zorgt dit voor vermoeidheid, prikkelbaarheid en vaak een ongezonde levensstijl. Op de lange termijn zorgt dit voor vervelende klachten, zoals burn-outs en overgewicht.

Hoe kan je jouw leven opnieuw afstemmen op het natuurlijke ritme?
Alle reden dus om jouw leven eens onder de loep te nemen en het opnieuw af te stemmen op het natuurlijk ritme. Een simpele manier om dit ritme terug te vinden, is door eens te kijken naar de Ayurvedic Clock. Deze geeft per dagdeel aan wat je het beste kan doen om te leven volgens het natuurlijk ritme. Denk aan: Wanneer eet je grootste maaltijd? Wat is het ideale moment om sociale contacten aan te gaan? Hoe start je de dag? En hoe zorg je ervoor dat je rustig de nacht in kan gaan? Op deze manier zorg je ervoor dat je niet meer geleefd wordt. Je pakt jouw regie terug en voorkomt hiermee fysieke en mentale gezondsheidsklachten.

Lees meer stories via deze pagina →


The Earth Academy: Alle Tools en Strategie op één plek om échte impact te maken met jouw Business.

Voor mensen zoals jij die geven om de toekomst van de aarde en gaan voor de balans tussen ecologisch, economische en sociaal winst. Wij slaan de quick fix over en gaan voor de lange termijn oplossingen. We verdienen geld als middel voor positieve impact en niet als doel. We hebben een duurzame definitie van succes, vrijheid, tijd en energie. We leven vanuit onze visie en kunnen daardoor iedere dag doen wat ons gelukkig maakt in samenwerking met de aarde - dat is echte rijkdom.

Meer weten over The Earth Academy? Bekijk hier alle informatie

Juliëtte Schraauwers.