Leven met minder, levert meer leven op

Dec 28, 2020

Het zal je vast niet ontgaan zijn: in onze huidige manier van leven streven we constant naar: meer, beter en/of sneller. In eerste instantie lijkt dat een positief iets, een vooruitgang. Maar is dat eigenlijk wel zo? Ik wil je graag laten zien dat leven met minder, juist meer leven oplevert.


We zitten gevangen in de consumptie molen

Je zou kunnen zeggend dat we gevangen zitten in een consumptie molen. Als mens consumeren we content op internet. De hele dag door. Van appjes tot social media berichten en mailtjes. Op ons werk streven we tegelijkertijd naar betere resultaten en ondertussen moeten we ook nog voor onszelf zorgen.

Met als gevolg dat we de rest van ons leven zo makkelijk mogelijk proberen te maken. Denk aan: zo snel mogelijk consumeren van eten, in de vorm van voorverpakt eten, (ongezond) eten bestellen, etc. Maar ook harder rijden op de wegen en massaal online bestellen, welke voorzien zijn van (plastic) verpakkingen. Ik denk dat je zelf ook al wel de conclusie kan trekken dat dit destructief is voor ons eigen leven en die van de natuur.

De gevolgen van streven naar meer

We verlangen constant naar meer. We willen ons niet vervelen en weten niet meer hoe we ‘niets’ moeten doen, dus voorzien we onszelf constant van prikkels. We streven naar meer macht en status, bijvoorbeeld op ons werk. Aan de ene kant is dit een vorm van bewijsdrang, maar aan de andere kant lokt de maatschappij het ook uit. Innovatie is nieuw en interessant, waardoor we constant achter alle nieuwtjes aanhollen.

Maar hier hangen ook grote gevolgen aan. Het levert ons stress op, maar ook zorgen en natuurlijk financiële verplichtingen. We moeten namelijk een steeds grotere verantwoordelijkheid dragen: voor de functie op ons werk, voor het onderhouden van de auto en het betalen van de hypotheek. Hoewel je het in eerste instantie wellicht niet merkt, zal het je op de lange termijn opvreten. Je raakt vermoeid en in het begin trekt het nog wel weg. Maar wanneer je jezelf echt voorbij loopt, glij je zo naar beneden: een burn-out in. 

Wat levert leven met minder je op?

Daarom is het goed om je eens te verdiepen in leven met minder. Naar mijn mening levert leven met minder, je juist veel meer leven op. Je hoeft namelijk een stuk minder. Je hebt minder verplichtingen en verantwoordelijkheden. En dit zorgt voor rust en ruimte in je hoofd.

Je kan doen waar jij blij van wordt. Je hoeft je niet iedere dag kapot te werken en dan ook nog eens te kijken of het lukt om gezond te koken en te sporten. Je hebt na je werk nog voldoende energie om voor jezelf te zorgen. Met als resultaat dat je een leuker mens bent. Je voelt je energieker en je bent mentaal een stuk beter in balans. Dit maakt het makkelijker om er te zijn voor de mensen in jouw omgeving en een waardevolle partner, ouder, vriend of familielid te zijn.

Leven met minder begint al bij het kijken naar de spullen in je huis. Heb je het echt allemaal nodig? Of nemen er bijvoorbeeld kledingstukken ruimte in, welke je toch nooit draagt? Onbewust neemt dit ruimte in. In je huis en in je hoofd. Maar ook als het gaat om dure objecten, zoals auto’s en huizen. Heb je echt zo’n duur object nodig? Of is iets kleiners ook prima? (En makkelijker te onderhouden!) En als het gaat om die functie op je werk: moet je jezelf echt tot het uiterste pushen en een maximale werkdruk geven? Of is een ‘oké’ functie ook goed genoeg?

Het belangrijkste is dat je voor jezelf nagaat wat jou rust geeft. En waarom je op bepaalde vlakken naar het maximale streeft. Heb je de uitdaging echt nodig? Of speelt er onbewust een vorm van snakken naar erkenning en het gevoel van bewijsdrang?

Ik wil je graag uitdagen. Durf eens te kiezen voor datgene wat jou rust geeft en kijk wat het met jou als mens en met jouw leven doet.

Lees meer stories via deze pagina →


The Earth Academy: Alle Tools en Strategie op één plek om échte impact te maken met jouw Business.

Voor mensen zoals jij die geven om de toekomst van de aarde en gaan voor de balans tussen ecologisch, economische en sociaal winst. Wij slaan de quick fix over en gaan voor de lange termijn oplossingen. We verdienen geld als middel voor positieve impact en niet als doel. We hebben een duurzame definitie van succes, vrijheid, tijd en energie. We leven vanuit onze visie en kunnen daardoor iedere dag doen wat ons gelukkig maakt in samenwerking met de aarde - dat is echte rijkdom.

Meer weten over The Earth Academy? Bekijk hier alle informatie

Juliëtte Schraauwers.