Gaat dit sprookjesbos ons uit de klimaatcrisis redden?

Dec 08, 2020

Heb je al eens gehoord van een voedselbos? Of van de documentaire ‘Kiss the ground’? Het heeft alles te maken met de klimaatcrisis waar we nu in zitten en de bijbehorende eenvoudige oplossing. In dit artikel leer je wat het nut is van een voedselbos en waarom biologisch eten belangrijk is voor jou als mens én voor de natuur. 

Ons huidige probleem
Als we kijken naar wat er wordt verteld in de documentaire ‘Kiss the ground’ dan laat dit zien dat we onze grond om zeep hebben geholpen. Dit komt doordat we het land zijn gaan ploegen en sproeien met chemicaliën, wat van grote invloed is op de microben in de grond. Deze heb je nodig om de grond gezond te houden. Terwijl we dus het tegenovergestelde doen. We maken de grond kapot met chemicaliën, waardoor CO2 (wat normaal in de grond wordt opgeslagen) weer terug de atmosfeer in gaat. Met als resultaat: verwoestijning. Volgens de documentaire is the worst case scenario dat in 2050 ongeveer een miljard mensen op de vlucht zal zijn door de verwoestijning. Dat is geen fijn vooruitzicht.

 

Beeld: @Kulkulfarm

Wat is een voedselbos?
En dan het voedselbos. Dit is een systeem dat door de mens is ontworpen met als doel: duurzame voedselproductie. Het systeem is geïnspireerd op de normale opbouw van een natuurlijk bos. Denk bijvoorbeeld aan een tropisch regenwoud.

In een natuurlijk bossysteem is de biodiversiteit en productiviteit heel hoog. Dit komt doordat de verschillende lagen op elkaar afgestemd zijn. Heel anders dan op de akkers, waar we werken met één laag. Enkel op de akker zelf. Terwijl wanneer je werkt met meerde lagen, dan houdt het bos zichzelf in stand en wordt de input van de mens nihil. Op deze manier krijgen allerlei soorten organismen hun eigen plek. Bovendien hoeven niet alle planten voor de mens eetbaar te zijn. Hierdoor kunnen er ook planten groeien die plaag bestrijdende vogels of bestuivende insecten aantrekken.

Uit welke lagen bestaat het voedselbos?

Zoals eerder genoemd is het voedselbos opgebouwd met meerdere lagen. Samen vormen zij een compleet systeem. Dat ziet er als volgt uit:

  • Kruinlaag: dit zijn grote bomen, zoals de walnoot, kers of linde.
  • Tussenlaag: de kleine bomen en grote heesters, zoals hazelaar en mispel.
  • Struiklaag: de kleine heesters, zoals gojibes, aalbes en wijnbes.
  • Kruidlaag: de laag met kruiden, zoals brandnetel, varens en smeerwortel.
  • Bodembedekkers: op de bodem vind je kleine planten, zoals aardbei, bosbes, vossebes en cranberry.
  • Klimplanten: de klimmende planten, zoals kiwibes en druiven.
  • Wortels en knollen: denk bijvoorbeeld aan de aardpeer.

In dit gelaagde systeem heeft vooral de kruinlaag een belangrijke rol. Deze zorgt voor beschutting en productie van organisch materiaal, in de vorm van blad en wortels onder de grond.

 

 

Hoe groot is een voedselbos?

Zoals je ziet kunnen er enorm veel planten in een voedselbos worden geplaatst, waar na enkele jaren volop van geoogst kan worden. Deze kan bestaan uit fruit, noten, wortels, scheuten, blad en op termijn zelfs hout. Toch hoeft een voedselbos niet per se groot te zijn. dit kan variëren van een kleine achtertuin tot een hectare groot.

Waarom is biologisch eten belangrijk voor mens en natuur?

In het geval van een voedselbos is het een kwestie van 1 + 1 = 2. Zoals je hebt gelezen zijn microben enorm belangrijk voor een gezonde grond. Het zorgt er enerzijds voor dat CO2 een goede plek krijgt en het houdt de grond gezond. Maar anderzijds houdt het ook jou als mens gezond. Hoe meer gezonde microben in de grond, betekent automatisch ook een gezonder microklimaat in je darmen. Groente en fruit staan hierdoor met hun wortels in de grond en deze worden gevoed met natuurlijke voedingsstoffen. Dit houdt de natuurlijke kringloop in stand en het geeft de gewassen meer tijd om te groeien. Met als resultaat? Een betere smaak en een hogere kwaliteit.

Kan ik zelf een voedselbos maken?

Ben je overtuigd van het belang van een voedselbos en wil je aan de slag? Het is zeker mogelijk om zelf een voedselbos te maken. Het enige wat je nodig hebt is: de juiste grond, een goed ontwerp, kennis van de natuur en planten. Dit ontwerp kun je zelf maken door de voedselbos principes te hanteren.

 

Lees meer stories via deze pagina →


The Earth Academy: Alle Tools en Strategie op één plek om échte impact te maken met jouw Business.

Voor mensen zoals jij die geven om de toekomst van de aarde en gaan voor de balans tussen ecologisch, economische en sociaal winst. Wij slaan de quick fix over en gaan voor de lange termijn oplossingen. We verdienen geld als middel voor positieve impact en niet als doel. We hebben een duurzame definitie van succes, vrijheid, tijd en energie. We leven vanuit onze visie en kunnen daardoor iedere dag doen wat ons gelukkig maakt in samenwerking met de aarde - dat is echte rijkdom.

Meer weten over The Earth Academy? Bekijk hier alle informatie

Juliëtte Schraauwers.