Ecologisch, gezond en duurzaam bouwen, hoe doe je dat?

May 11, 2021

 

In onze maatschappij wordt het steeds belangrijker om te kijken naar de ecologie. Er wordt steeds meer aandacht besteedt aan duurzaamheid. En niet voor niets! Want onze huidige manier van leven heeft steeds vaker invloed op het milieu. Daarom in dit artikel alles over ecologisch bouwen, een manier van goed zorgen voor het milieu en voor jezelf.

 

Wat is de impact van de huidige manier van bouwen?

Als we kijken naar hoe we op dit moment de meeste gebouwen opbouwen, dan is dat vaak niet erg milieuvriendelijk. Er wordt tegenwoordig wel steeds meer gelet op het energieverbruik en het verlies van energie in gebouwen, waardoor het verwarmen steeds minder CO2-emissie veroorzaakt.

Daarnaast hebben ook de materialen om te kunnen bouwen impact op het milieu. Denk aan het ontginnen van grondstoffen en deze verwerken tot bouwmaterialen. Maar ook aan het bouwproces zelf en het transport en de afbraak van afval. Hierbij draait het niet alleen om de CO2-emissie, maar het heeft ook alles te maken met andere manieren van impact op het milieu. Denk aan verzuring en kankerverwekkende eigenschappen in bouwmateriaal en het bouwproces.

Hoe kunnen we natuurinclusief bouwen?

Nu we weten dat de huidige manier van bouwen invloed heeft op ons milieu en op onszelf, is het goed om te kijken naar de mogelijkheden om natuurinclusief te bouwen. Daarom zetten we een aantal bouwmogelijkheden voor je op een rijtje.

 

Bouwmogelijkheden

Wanneer je rekening wilt houden met het milieu, dan zijn er verschillende bouwmogelijkheden die natuurinclusief zijn. Dit zorgt ervoor dat je niet alleen ecologisch gaat bouwen, maar ook op de lange termijn bijdraagt aan duurzaamheid.

Earthships

De eerste mogelijkheid is de nieuwe vorm van het aardehuis: een earthship. In dit geval bouw je een gebouw met behulp van gerecyclede materialen. Denk aan autobanden gevuld met aarde en muren van blikjes en flessen. Daarnaast wordt er gelet op dat de ramen aan de zonnige kant zitten, zodat deze warmte in huis halen. Op deze manier vang je zoveel mogelijk zonlicht, waardoor je minder hoeft te verwarmen. Het doel van earthships is dat ze volledig zelfvoorzienend zijn en geen riolering, elektra en water nodig hebben.

Echter is het in Nederland wel verplicht om een woonhuis aan te sluiten op de diensten van nutsbedrijven. Maar tegenwoordig zijn er wel steeds meer mogelijkheden om ook dit milieuvriendelijk in te richten. Denk aan zonnepanelen, houtkachels en systemen om water op te pompen uit de grond.

Tiny houses

Een concept wat op het moment erg hip is: de tiny houses. Het concept is bedacht vanuit de behoefte naar minimalisme. In een tiny house kun je een stuk minder spullen kwijt, dan dat je in een ‘normaal’ huis kan. Dit vraagt om uitdagende keuzes qua indeling en inrichting. Je zal moeten nadenken over wat jij echt belangrijk vindt in het leven. Maar doordat een tiny house zo klein is, heb je weinig kosten als het gaat om energie opwekken. Je hebt namelijk maar een kleine ruimte die je moet verwarmen en verlichten.

Bouwen met natuurlijk materiaal

Is het nou niet helemaal je ding om meteen voor een grote verandering te gaan? Je bent het natuurlijk niet verplicht om direct voor een ecologisch huis te gaan. Je kan ook kijken naar wat nu haalbaar is door bijvoorbeeld te kijken naar natuurlijke bouwmaterialen. Op deze manier zorg je er in ieder geval voor dat jouw huis bijdraagt aan het ecologisch bouwen en dat je geen ‘slechte’ materialen gebruikt.

Bekijk hier de bouw pyramide

Natuurlijke bouwmaterialen

Wanneer je aan de slag wilt gaan met natuurlijke bouwmaterialen, heb je ook daarbij verschillende mogelijkheden. Zo is Groene Bouwmaterialen gespecialiseerd in ecologische en bio based bouwmaterialen. Maar je kan ook gaan voor gerecyclede materialen. Bij Buurman Utrecht hebben ze een werkplaats en bouwmarkt, welke zorgen voor het hergebruik van materialen. Of neem eens een kijkje op de Oogstkaart. Dit is een online platform waar de bouwsector hun reststromen van materialen kan aanbieden.

Op welke manier ga jij bijdragen aan de behoefte aan ecologisch bouwen?

Houtbouwers VPRO Tegenlicht

Nederland staat voor een paradoxale opgave: meer woningen bouwen en minder CO2 uitstoten. Om de woningnood op te lossen moeten er voor 2050 in Nederland meer dan één miljoen woningen worden gebouwd. Als er doorgebouwd wordt met cement, beton en staal komt bij de bouw van één miljoen nieuwe woningen ongeveer 55 miljoen ton CO2 vrij. Biedt bouwen met hout de oplossing? Cross Laminated Timber (CLT) oftewel 'Kruislaaghout' veroorzaakt geen uitstoot maar slaat juist CO2 op. Bovendien kan er 'prefab', dus veel sneller mee worden gebouwd. Wat zijn de mogelijkheden en obstakels om CLT op grote schaal toe te passen in de bouw? Staan we aan de vooravond van een 'houten eeuw' of is dit te mooi om waar te zijn? Is er genoeg oppervlak voor de benodigde productiebossen? En moet 'natuur' wel op deze manier commercieel verhandeld worden?

Volg mijn bouwproject online op YouTube

Twee jaar geleden gooide mijn vriend en ik het roer om, we verkochten ons huis en bouwen nu een klein duurzaam en gezondhuisje huis waarvan we elke cm zelf vorm gegeven op basis van wat we echt gaan gebruiken in plaats van overtollige vierkante meters gevuld met onnodig bezit.

Lees meer stories via deze pagina →


The Earth Academy: Alle Tools en Strategie op één plek om échte impact te maken met jouw Business.

Voor mensen zoals jij die geven om de toekomst van de aarde en gaan voor de balans tussen ecologisch, economische en sociaal winst. Wij slaan de quick fix over en gaan voor de lange termijn oplossingen. We verdienen geld als middel voor positieve impact en niet als doel. We hebben een duurzame definitie van succes, vrijheid, tijd en energie. We leven vanuit onze visie en kunnen daardoor iedere dag doen wat ons gelukkig maakt in samenwerking met de aarde - dat is echte rijkdom.

Meer weten over The Earth Academy? Bekijk hier alle informatie

Juliëtte Schraauwers.