Van werkweek naar levensweek

Sep 06, 2021

Ken je dat gevoel: Het is zondag avond en je had eigenlijk nog wel een dagje langer weekend willen vieren. Lekker naar buiten, leuke dingen doen, met mensen afspreken. Op maandag ga je weer aan het werk, gewoon omdat het zo hoort. OF andersom, het is vrijdag en je zit heerlijk in een creatieve flow te werken, maar het weekend staat voor de deur, dus tijd om je werk neer te leggen.

Geloof je eigenlijk wel in het concept werkweek en weekend? Ik niet... ik zal vertellen waarom. Om de hele simpele reden dat de natuur geen onderscheid maakt tussen een werkweek dag of een weekend dag. De natuur doet gewoon haar ding. De zon komt op, de vogeltjes beginnen te fluiten, afhankelijk van het seizoen gebeurd er van alles; de energie is hoog, of juist laag, het is warm of koud. In de natuur bestaat er geen werkweek of (eindelijk!) weekend. En de grap is; Wij zijn de natuur. Het is niet iets wat we kunnen bezoeken als in 'Ik ga even de natuur in.' - je bent ALTIJD de natuur en dus bestaat er in jou ook geen weekend of werkweek.

Toch leven de meesten volgens het ritme van de 5 daagse werkweek en 2 dagen weekend. Interessant als je bedenkt dat beide concepten dateren uit een hele andere tijd. De zondag 'rustdag' komt voor uit het katholieke geloof en de zaterdag hebben we er bij gekregen omdat onze voorouders zoveel zopen in het weekend dat ze op maandag geen stuiver waard waren. Daarom is er uiteindelijk een extra vrije dag: de zaterdag - bij gekomen, zodat men op zaterdag kon drinken en op zondag met kater en al de kerk in kon rollen en in de harde houten kerkbank zijn kater uit kon zitten. Zo kwamen ze fris en fruitig op maandag aan op het werk.

Het idee om een week zo te splitsen is een concept die ons al lang niet meer dient en dateert ongeveer uit de pre-history. Het enige doel van dit concept was om de economische motor stevig te laten draaien. Het is allang bewezen dat we veel beter kunnen werken en leven volgens het ritme van de natuur. Zo krijgen wij als mens namelijk veel stevigere wortels in de grond, worden we gezonder en gelukkiger en worden we de beste versie van onszelf.

En nu denk je misschien "Ja maar dat kan niet anders in mijn baan" of "Ik heb rekening te houden met het ritme van mijn kinderen die naar school gaan". Luister: we zijn allemaal opgegroeid in dit oude systeem met deze oude denkwijze. Vraag jezelf eens af wat er WEL kan en start daarmee. Een week is niet bedacht om vinkjes te zetten bij je taken van maandag tot vrijdag en bij te komen van de werkweek op zaterdag en zondag, de dagen zijn bedoelt om te leven vol energie. Ik zeg helemaal niet dat je niet meer mag werken, juist wel, alleen op het ritme van de natuur. Dus laten we van een werkweek  een levensweek maken; Hoe wil jij leven deze week? Wat geeft je energie?Wat heb je nodig? Hoe kun je dat bereiken?

Hopelijk heb je er iets aan om anders naar dit ouder concept te kijken en zelf je eigen regels te gaan maken die bij jou passen. You are the change you wish to see in the world. 

Liefs, Juliëtte

 

Lees meer stories via deze pagina →


The Earth Academy: Alle Tools en Strategie op één plek om échte impact te maken met jouw Business.

Voor mensen zoals jij die geven om de toekomst van de aarde en gaan voor de balans tussen ecologisch, economische en sociaal winst. Wij slaan de quick fix over en gaan voor de lange termijn oplossingen. We verdienen geld als middel voor positieve impact en niet als doel. We hebben een duurzame definitie van succes, vrijheid, tijd en energie. We leven vanuit onze visie en kunnen daardoor iedere dag doen wat ons gelukkig maakt in samenwerking met de aarde - dat is echte rijkdom.

Meer weten over The Earth Academy? Bekijk hier alle informatie

Juliëtte Schraauwers.